Wat is podologie ?

Podologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de structuur, functie en fysiopathologie van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet behoren tot het werkveld van de podoloog.
 
De podologische verzorging kan van tijdelijke aard zijn met als doel de patiënt dadelijk pijnverlichting te geven of kunnen een blijvend karakter hebben om op lange termijn genezing te bekomen.
 
Podologische voetverzorging gebeurt enkel op afspraak.
 

Voor wie?

Zowel kinderen, volwassenen en oudere patiënten met specifieke klachten ter hoogte van de voet- en enkelregio, maar ook hoger gelegen klachten kunnen behandeld worden bij een podoloog.
 

Klachten

De klachten kunnen variëren en zijn ingedeeld in vijf hoofdgroepen :

 • Kinderen en pubers : bijvoorbeeld platvoet, intoeing gait, x- benen, …
 • Volwassenen en ouderen : bijvoorbeeld hallux valgus, voorvoetpijn, beenlengteverschil, hielspoor, …
 • Dermatologische klachten (huid- en nagelaandoeningen) : bijvoorbeeld eelt, ingegroeide teennagel, eksteroog, nagel- en huidschimmel, …
 • Activiteiten (klachten bij sporters en professioneel gerelateerde klachten)
 • Een aantal specifieke aandoeningen : zoals diabetes gerelateerde problematiek, jicht, reuma gerelateerde problematiek, wondzorg, …

 

Behandelingsmogelijkheden

 • Instrumentele behandeling : algemene voetverzorging al dan niet in combinatie met het behandelen van huid- en nagelpathologie.
 • Orthoplastie (silicone orthesen) : het vervaardigen en aanpassen van op maat gemaakte hulpmiddelen om een bepaald segment ter hoogte van de voet te ontlasten en/of te corrigeren. Bijvoorbeeld : Hallux valgus, klauw- of hamertenen, eksterogen,…
 • Orthonyxie : Het vervaardigen en aanpassen van een beugel op de nagelplaat om de kromming ervan te verminderen en ingroeiende teennagels te vermijden.
 • Wondzorg : het reinigen, ontsmetten en verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet en en enkel.
 • Advies : het informeren en educeren van een patiënt in functie van de behandeling van zijn klachten of ter preventie, bijvoorbeeld schoen- en kousadvies, knipadvies, …
 • Screening : het onderzoeken van een patiënt op risicofactoren, bijvoorbeeld een 6-maandelijkse controle bij diabetespatiënten.

 

Aanvraagprocedure en vergoeding

De behandeling kost 28 euro. De tussenkomst is verschillend bij de diverse mutualiteiten. Diabetici hebben recht op een gedeeltelijk terugbetaling van 20 euro, indien ze beschikken over een doktersvoorschrift.

  Vragen?

  Heeft u vragen of wenst u meer inlichtingen? Loop eens langs in De Voetzaak of laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u dan eerstdaags.